Dierenasiel Kn-H - Welkom
Dierenasiel Kn-H - Contact
Dierenasiel Kn-H - U vindt ons hier
Dierenasiel Kn-H - Links
Dierenasiel Kn-H - In cijfers
Dierenasiel Kn-H - Wetgeving

Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 2
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 3
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 4
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 5
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 6
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 7
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 8
Dierenasiel Kn-H - Hoe kon je?

Dierenasiel

Knokke-Heist

Katten doen soms rare dingen... hoe weet je of het gedrag van je kat binnen het normale valt of iets speciaal betekent? Dierenspecialiste Pamela Read van Web MD onderscheidt normaal kattengedrag van zorgwekkende gedragingen.


1) Kopjes geven
Een kat die met haar kopje tegen je benen, armen of zelfs gezicht wrijft, doet helemaal niets verkeerd. Integendeel: het is zelfs een compliment. De kat laat haar geur bij je achter, afgescheiden door klieren aan de mond en nek, en dat doen ze enkel als ze zich op het gemak voelen en je graag zien.

2) Cadeautjes
Katten komen trots half opgegeten muizen, nog net levende babyvogels of zelfs hagedissen aan je voeten leggen. Stuur je kat niet zomaar wandelen: het is een teken van respect dat je mee mag delen in de buit. Brengt je kat een halve zoo per week mee naar huis, overweeg dan om vaker 'prooi'-spelletjes te spelen met de kat, om het jachtinstinct te verzachten én de beesten in de buurt op adem te laten komen.

3) Drinken van het toilet
Wat hebben katten toch met toiletten? Hun fascinatie ervoor is aandoenlijk en sommigen doen zelfs alle moeite van de wereld om eruit te kunnen drinken. Moet je dit tegenhouden? Niet als je geen chemische producten in het water gooit, vindt de specialiste. Vind je het echt niet kunnen, hou dan het wc-deksel naar beneden.

4) Planten eten
Niet altijd fijn: je katjes die met hun tandjes de bladeren van je planten kapot knagen. Nochtans doen katten dit niet zonder reden: om te helpen overgeven. Let wel op: sommige planten zijn giftig voor katten, zoals aloë en philodendron. Witte lelies zijn zelfs dodelijk.

5) Bolletje wol
Voor katten is een bolletje wol niet alleen fijn speelmateriaal, sommigen vinden het ook fijn om er aan te likken, te zuigen of het zelfs op te eten. Niet helemaal onschuldig: het wordt beschouwd als compulsief gedrag dat voornamelijk voorkomt bij huiskatten. Een lekker alternatief voorzien, zoals kattengras, sla of gras, kan helpen. Indien niet, is het aan te raden langs te gaan bij de dierenarts.

6) De hele dag slapen
Katten staan bekend als luieriken die de hele dag slapen. Waarom? Simpelweg als overlevingsstrategie: bij het slapen (of waken) verbruik je veel minder energie en hoef je dus minder te eten. Katten jagen over het algemeen een kleine periode van de dag, de rest van de dag gaat op aan slapen en zich wassen. Dit geldt ook voor huiskatten die tegen de avond geweldig actief kunnen worden. Wil je ze helpen kalmeren: speel dan met de kat (liefst met een speeltje waarachter ze kunnen jagen), tot een half uur per dag.

7) Praatjesmakers 
Sommige katten zijn vocaler dan andere. Vooral Siamezen staan erom bekend de hele dag te praten. Dit is niets om ongerust over te zijn, zeker niet als het gedrag van de kat niet afwijkt van normaal. Doet het dat wel, onderzoek dan over het 'klagen en zagen' iets te maken kan hebben met angst of pijn. Katten die nooit van zich laten horen en dat plots wel doen, moeten extra in het oog gehouden worden. Een medische aandoening kan hier aan de basis liggen.

8) Kneden
Een kat die op je schoot of borst met de pootjes komt 'kneden' (al dan niet met gebruik van zachte nageltjes), doet dit enkel omdat ze je vertrouwt en zich goed en veilig voelt. Jaag de kat dus zeker niet weg: het is net een teken van liefde. De soms pijnlijke knedingen moet je er proberen bijnemen. Dit is typisch kattengedrag dat al wordt aangeleerd als kitten: zij doen het tegen mama's buik bij het zogen.

9) Likken
Heeft een kat de gewoonte om je vingers af te likken, dan kan dat verschillende redenen hebben: misschien houdt de kat van je zweet of je handcrème of ze doen het om te troosten. Wordt het likken buitensporig en lijkt je kat angstig, raadpleeg dan een dierenarts.

10) Help, mijn kat is high
Kattengras of kattenkruid maakt sommige katten zo dol dat ze wel high lijken. Of beter: het maakt ze ook echt high. Niet alle katten reageren er even sterk op en de reden daarvoor zou genetisch zijn. Dierenexperts vermoeden zelfs dat sommige katten hallucineren door kattenkruid. Het is niet giftig voor katten, maar kan wel overgeven of diarree veroorzaken en wordt afgeraden voor zwangere katten.

11) Niezen

Elke kat moet wel eens niezen, dat is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Maar katten zijn ook gevoelig aan allergieën, ontstekingen van de sinus en de bovenste luchtwegen, met een loopneus en niezen tot gevolg. Katten geven zulke infecties meestal door aan elkaar. Als het langer dan enkele dagen aanhoudt, raadpleeg dan de dierenarts.

12) Nachtspel
Katten zijn nachtdieren en dus zijn ze ook actief 's nachts. Helaas slapen de baasjes liever 's nachts... wil je niet meer gestoord worden door de nachtelijke avonturen van je kat, plan dan een intense speelsessie vlak voor het slapengaan en geef je kat flink te eten. Daardoor verdwijnt de nood tot jagen en blijft je nacht zoals hij hoort te zijn: rustig. Als je geluk hebt, past je kat zich gewoon aan aan jouw ritme: slapen wanneer jij slaapt en... euh, slapen als jij werkt!

13) Gloeiende ogen
De ogen van katten lijken wel te gloeien in het donker... hoe dat komt? Katten hebben een extra laag in de ogen die het opgevangen licht weerkaatst. Daardoor zien ze nog beter in het donker.                               

                                                                                                                                                                        Bron: www.nina.be

  

De spinnende kat is misschien wel het symbool bij uitstek van tevredenheid. Wat je vermoedelijk nog niet weet, is dat het spinnen van jouw lieveling nog heel wat andere betekenissen kan hebben. Er gaat dus veel meer schuil achter het spingedrag van katten dan we bij het eerste gehoor zouden denken.


Een kat spint niet alleen omdat ze gelukkig is met jouw aanwezigheid, ze doet dit ook als ze zich angstig of bedreigd voelt of als ze simpelweg iets van jou verlangt.
Eigenlijk kan je dit het beste vergelijken met de glimlach bij ons. Wij lachen doorgaans ook vooral als we nerveus zijn, als we iets willen of als we gewoon vrolijk zijn.

Spingedrag
Heb jij je ooit al afgevraagd waarom je kat onmogelijk te negeren valt 's ochtends? Een recent onderzoek aan de universiteit van Sussex heeft de spingeluiden van verschillende katten opgenomen en geanalyseerd.
Ze kwamen tot de vaststelling dat katten in bepaalde situaties een zekere variatie brengen in hun gespin door er een soort hoge miauw in te verwerken, waardoor het meer dringendheid krijgt. Nog niet opgemerkt? Denk dan maar eens terug aan een situatie waar jouw kat haar zinnen vroegtijdig op ontbijt had gezet.
Aangezien die hoge frequenties als irritant worden ervaren door de meeste mensen, krijgen katten op deze manier veel sneller dingen van ons gedaan. Slim, niet waar?

Gezondheid
Katten blijken ook te spinnen als ze pijn hebben, wanneer ze bevallen en zelfs vlak voor ze sterven. Kittens spinnen ook vrijwel meteen na de geboorte.
Onderzoekers vragen zich daarom af of er ook een overlevingsvoordeel verbonden kan worden aan spinnen? Een van de hypotheses is dat het spinnen dienst doet als een soort ingebouwde psychologische therapie.

Good vibrations
Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de baasjes biedt spinnen voordelen. Het is bewezen dat een kat in huis het stressgehalte verlaagt en zelfs de bloeddruk.
De auditieve prikkel dat spinnen veroorzaakt, wordt door veel mensen geassocieerd met rust en kalmte. De interactie met katten wordt hierdoor ook als veel positiever ervaren. Dat is toch een mooie deal niet? Een aai in ruil voor een kalmerend effect.


                                                                                                                                                                        Bron: www.nina.be

  

Hoewel een moederpoes haar kittens vaak bij het nekvel draagt, is dat niet de goede manier om een volwassen kat op te tillen. Zelfs lichtgewichten zijn eigenlijk al te zwaar om goed ondersteund te worden door die overtollige, losse huid. Wij geven vijf tips om het wel goed te doen!


1. Langs de zijkant
De meeste katten houden er niet van om langs de voorkant benaderd te worden. Er is veel kans dat ze je vriendelijke gebaar interpreteren als een regelrechte aanval en ze zullen niet aarzelen om met hun nagels naar jou uit te halen. Benader haar dus enkel langs de zijkant en laat goed zien wat je van plan bent.

2. Optillen (met 1 hand)
Gebruik de hand die zich het verst van de kat bevindt om haar op te tillen. Leg die hand onder haar 'oksels' van de voorpoten en til haar op.

3. Geef steun (met andere hand)
Terwijl je de kat optilt, moet je je vrije hand (die het dichtst bij haar is) onder de achterpoten leggen. Zo geef je steun aan de onderste helft van haar lichaam.

4. Wat wil je kat?
Sommige katten houden ervan om vastgehouden te worden als een baby, terwijl anderen liever rond je schouders hangen. Kijk wanneer je kat het minst tegenstribbelt en hou je kat vast volgens haar eigen voorkeur.

5. Forceer het niet
Let goed op de reactie van je kat als je haar wel optillen. Doe dat niet als ze duidelijk aangeeft dat ze het niet wil. Dat doet ze bijvoorbeeld door weg te lopen.
Als je kat in je armen tegenpruttelt of kronkelt, dan heeft ze waarschijnlijk geen zin in. Zet haar op de grond en probeer het later opnieuw. Of misschien heeft ze wel zin om te spelen?

                                                                                                                                                                          Bron: www.nina.be